Wanneer bomen snoeien

Wanneer bomen snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom een boom gesnoeid dient te worden. Een boom mag misschien niet te groot worden, er slordig uit zien of misschien is snoeien wel noodzakelijk omdat de boom zwakke, dode of zieke takken heeft.
Maar wanneer is nou de beste tijd om een boom te snoeien? In dit artikel leest u hier meer over.

Voor de meeste bomen is de winter de beste tijd om te snoeien. De bomen hebben hun bladeren laten vallen, zijn in rust en zo kunt u de vorm van de boom goed zien. Om bomen in de winter te snoeien mag het op het moment van snoeien alleen niet vriezen of erg vochtig zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat snoeiwonden niet goed dicht groeien. Ook is de boom dan vatbaar voor schimmels.

Maar zoals altijd is er een uitzondering op de regels. Niet alle bomen mogen in de winter gesnoeid worden.

Snoeien van ABC bomen

De uitzondering voor snoeien in de winter, geldt voor de ABC bomen. Dit zijn de Acer/Esdoorn, Betula/Berk en de Carpinus/Haagbeuk. Als u deze bomen in de winter snoeit, gaan ze bloeden. De sapstroom van deze bomen komt juist in de winter op gang. Door het snoeien zal er dan ook veel sap vrijkomen uit de snoeiwonden. Hierdoor is de kans op infecties, boomziektes en schimmels dan ook een stuk groter. ABC bomen snoeit u als de bomen in bloei zijn, de beste periode is dan ook de maanden juni tot en met oktober.

Snoeien van fruitbomen

Om optimaal te genieten van fruitbomen is snoei noodzakelijk. Om een goede fruitopbrengst te verkrijgen dient u een boom jong en vitaal te houden. Daarnaast zorgt u door te snoeien voor nieuw vruchthout wat zorgt voor nieuwe vruchten voor de komende jaren. Ook houdt u hiermee de takken goed belicht waardoor de vruchten beter groeien! Snoeien van fruitbomen gebeurt voornamelijk in de periode van januari tot en met maart. Het gaat hierbij om pitvruchtbomen zoals appelbomen en perenbomen.
Steenfruitbomen, zoals abrikozen, kersen en pruimen, kunt u beter in het voorjaar snoeien, de maand mei is hiervoor de beste periode. Deze fruitbomen zijn gevoeliger voor loodglansaantasting, een schimmelsoort die in het hout zit en zorgt voor bladeren met een grijs-witte, loodachtige kleur. Snoei steenfruitbomen dus alleen in de maand mei en zonodig in de zomer. Kies een droge periode uit, de schimmel maakt dan geen sporen en er is dan geen vocht. Dek snoeiwonden af met een wondafdekmiddel. Aangetaste bomen dient u gelijk te verwijderen om kans op besmetting op andere bomen te voorkomen. Ook het snoeiafval direct verwijderen en maak gereedschap goed schoon!

Leibomen snoeien

Om het beste resultaat te verkrijgen bij leibomen, dient u deze minimaal 1x per jaar te snoeien. Jaarlijks de jonge, verticaal groeiende scheuten uit de hoofdtakken afsnoeien zorgt voor een prima uitziende boomstructuur. Bij snelgroeiende leibomen is het verstandig om een tweede snoeibeurt, half juni, toe te passen.

Bomen laten snoeien

Uw boom of bomen laten snoeien door een specialist? Denk hierbij aan aan het snoeien van hoge bomen of het snoeien van bomen na stormschade. Muilwijk Boomverzorging beschikt over de expertise en kennis van bomen en hun soortspecifieke eigenschappen. Hierdoor kunnen wij met ons specialistisch snoeigereedschap, eventueel klimmend, de boom voor u snoeien. Ook beschikken wij over een hoogwerker, zodat ook de hoogste bomen geen probleem zijn!

Wilt u graag weten wat het kost als wij uw boom komen snoeien? Neem contact op en we komen bij u langs. U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte!

Neem contact op

Dit is waarom u voor ons kiest
Persoonlijke benadering
Elke klus is een uitdaging
Gecertificeerd
Wij hanteren een aantrekkelijke prijs
Snelle doorlooptijd
Afspraak is afspraak
100% tevredenheid garantie
Opgeruimd staat netjes
Vakkundig boomadvies