Bomen snoeien

Laat uw boom snoeien door een boomverzorger met ervaring. Wilt u meer licht op uw zonnepanelen of juist meer schaduw op uw woning? Muilwijk Boomverzorging voorziet u van passend advies welke het best aansluit op uw wensen.

Vakkundig uw bomen laten snoeien

In Nederland leven we in harmonie met bomen. Hierbij is het voor ieders veiligheid van belang, dat bomen die een verhoogd gevaar vormen, gesnoeid worden. Denk bij bomen snoeien aan het verwijderen van dood hout. Maar ook bepaalde aanhechtingen of aantastingen kunnen het snoeien van een boom noodzakelijk maken.

Bomen snoeien

Het snoeien van bomen moet in de eerste plaats altijd veilig gebeuren. Een tak wegnemen is nooit zonder gevaar. Er zijn een tal van snoeitechnieken welke toepasbaar zijn op verschillende bomen. Niet elke boom verdraagt snoei even goed. Juist bij het snoeien is het belangrijk om de soortspecifieke eigenschappen van een boom goed te kennen. Zo kunt u hem zo gezond en veilig mogelijk houden. Over het algemeen worden de volgende snoeimethodes gehanteerd:

Begeleidingssnoei

Begeleidingssnoei past men vooral toe op jonge bomen. Middels een snoei-interval begeleidt u de boom naar een gewenst doel, denk hierbij aan vorm, omgeving en veiligheid. Vaak gaat het bij begeleidingssnoei om laanbomen. Deze bomen hebben een stevige, takvrije stam nodig en een goed ontwikkelde, blijvende kroon.

Onderhoudssnoei

Onderhoudssnoei bij bomen zorgt voor een veilige en lange levensduur van uw bomen. Wanneer is onderhoudssnoei noodzakelijk? Bijvoorbeeld als er dood hout in uw boom zit kan dit een gevaar vormen. Doordat deze takken uit de boom kunnen vallen of zelfs scheuren. Om dit te voorkomen is een regelmatige check noodzakelijk. Maar ook gevaarlijke aanhechtingen of aangetaste takken verwijderen horen bij onderhoud van uw boom.

Uitlichten en innemen

Door takken in te nemen zorgt u voor een boomkroon met een open structuur. Bij het uitlichten van een boomkroon neemt men hele takken uit de kroon van de boom weg voor een open structuur. Voornamelijk bij windworp gevoelige bomen kunnen wij middels deze snoeitechniek de boom veiliger maken.

Opsnoeien

Heeft u geen licht meer in uw tuin of is het uitzicht beperkt door laaghangende takken? Dan is opsnoeien van bomen door een boomverzorger, de oplossing. Door een boom op te snoeien ziet u al meteen een groot verschil in lichtinval en ruimte!

Waarom bomen snoeien?

Veiligheid

Heeft u een boom op uw perceel staan? Of meerdere bomen? Dan bent u onderhoudsplichtig. In Nederland geldt namelijk algemene zorgplicht. Deze wet stelt boomeigenaren aansprakelijk bij ongevallen of schade. Als u uw bomen op tijd laat snoeien door een boomverzorger, dan voldoet u aan deze zorgplicht. Bij een eventuele aanklacht kunt u dit voordragen als bewijslast. Vaak kunt u zelf een inschatting maken of uw boom mogelijk gevaar oplevert voor uzelf en/of anderen. Woont u langs een (drukke) weg en groeien uw bomen over deze weg? Dan is er sprake van een hoge gevaarzetting. Hiermee bedoelen we dat de kans aanwezig is dat er een situatie kan ontstaan waaruit er schade en/of letsel verwacht kan worden. Het is daarom verstandig om uw bomen regelmatig te laten inspecteren en snoeien om dit te voorkomen.

Begeleiding

Naarmate een boom groter groeit, kunnen bepaalde takken problemen veroorzaken. Wenst u bijvoorbeeld een bepaalde doorrijhoogte of een takvrije stam in verband met uw woning? Dan is het belangrijk om deze takken op tijd te snoeien. Middels regelmatige snoei begeleidt u een boom naar een gewenste boomkroon/vorm. Hiermee behoudt u de conditie van de boom en daarbij voorkomt u grote snoeiwonden. Zeker als de boom binnen (val)bereik van uw huis of schuur staat is het verstandig om de boom gezond te houden. Laat uw boom/bomen daarom op tijd en vakkundig beoordelen door een boomverzorger.

Preventie

U heeft ’s ochtends vroeg vast wel eens bij iemand in de tuin een grote uitgebroken tak zien liggen. Sommige takken zijn breukgevoelig en de oorzaak hiervan is in de meeste gevallen door ons al in een vroeg stadium te zien. Denk hierbij aan een slechte aanhechting, een scheur in de tak, een ziekte of aantasting, spechtengaten, etc. Door de boom te ontdoen van (een deel van) deze tak helpt u hem een handje op weg. Een strakke snoeiwond is voor de boom veel gunstiger dan een nog grote scheurwond, die een uitgebroken tak onherroepelijk met zich meebrengt. Zo behoudt u niet alleen de boom, u houdt hem gezond én u voorkomt vervelende situaties als schade en letsel aan de omgeving en personen.


Knotten van bomen

Knotten van bomen is een snoeimethode welke men voornamelijk toepast op vormbomen. Door vormbomen periodiek te knotten, voorkomt u dat hij een nieuw gestel vormt. Hiermee behoudt u de toegewezen vorm van uw bomen. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als er niet veel ruimte is voor een boom. Maar een geknotte boom heeft natuurlijk ook zijn ‘natuurlijke’ charmes, de polderlandschappen met rijen knotwilgen zijn daar een mooi voorbeeld van.
Knotten wordt toegepast op onder andere:

 • Gekandelaberde bomen
 • Knotbomen
 • Leibomen
 • Bolbomen

Soms past men knotten toe om bepaalde wenselijke eigenschappen te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is de Anna Pauwlona boom, deze vormt uitzonderlijk grote bladeren als deze jaarlijks wordt geknot!

Fruitbomen snoeien

Een fruitboom is een cultuurgewas. Wilt u graag de vruchten plukken van uw fruitbomen? Dan zal regelmatig snoeien, om een goede en gelijkmatige oogst te verkrijgen, noodzakelijk zijn. Hierdoor zal uw fruitboom zo min mogelijk last hebben van beurtjaren en uitputting. Bij de aanplant van een jonge fruitboom is de begeleidingssnoei erg belangrijk om een sterk en open gestel te vormen.

Voor het snoeien van fruitbomen is specifieke kennis vereist. Wilt u uw fruitboom laten snoeien? Dan bent u bij ons aan het goede adres!


Onze werkwijze bij bomen snoeien

Wij werken met gecertificeerd personeel en gekeurd gereedschap. Hierbij staat veilig en ergonomisch werken bij ons voorop! Wij maken o.a. gebruik van hoogwerkers daar waar deze gemakkelijk bij de gewenste boom kunnen komen. Daarnaast klimmen wij in bomen en kunnen wij daarbij op elke denkbare locatie uw boom snoeien!

Hoogwerker
Door gebruik te maken van een hoogwerker is veiligheid gegarandeerd tijdens het snoeien. Noodzakelijk daarbij is dat onze hoogwerker ter plaatse kan komen. Om hier zeker van te zijn zullen wij vooraf met u bekijken en bespreken wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Klimmen
Een boom snoeien vereist specialisten. Vooral als een boom moeilijk toegankelijk is of als er gevaar dreigt voor woningen, schuren, voertuigen en personen. Wij hebben veel ervaring om in bomen van alle soorten, formaten en leeftijden te klimmen om deze te snoeien en/of te kappen. Wij gebruiken klimtechnieken en materialen om zo veilig en efficiënt mogelijk te werken.

Versnipperen
De vrijgekomen takken versnipperen wij op locatie en vangen we op in een bak of aanhanger. Muilwijk Boomverzorging beschikt over een eigen mobiele versnipperaar, deze kan elke houtsoort versnipperen.

Afvoeren
Houtsnippers en stammen kunnen indien gewenst, door ons afgevoerd worden. Heeft u een grote tuin? Dan kunnen de snippers ook goed gebruikt worden als ‘mulchlaag’. U brengt een laag snippers aan in uw tuin en zorgt zo voor een duurzame grondverbetering. Ook helpt het tegen uitdrogen tijdens het groeiseizoen.

Bomen snoeien hoogwerker
Bomen snoeien klimmen
Bomen snoeien uitlichten
bomen snoeien hoogwerker 2

Onze diensten

Muilwijk Boomverzorging is het adres voor de volgende diensten:

Ons werkgebied

Muilwijk Boomverzorging is werkzaam in de volgende plaatsen:

 • Hardenberg
 • Gramsbergen
 • Slagharen
 • Lutten
 • Dedemsvaart
 • Rheeze
 • Bergentheim
Boom laten snoeien?

Wilt u weten wat het kost als wij uw boom komen snoeien? Neem contact op en we komen bij u langs om het werk op te nemen. U ontvangt een gratis offerte, geheel vrijblijvend.

Dit is waarom u voor ons kiest
Persoonlijke benadering
Elke klus is een uitdaging
Gecertificeerd
Wij hanteren een aantrekkelijke prijs
Snelle doorlooptijd
Afspraak is afspraak
100% tevredenheid garantie
Opgeruimd staat netjes
Vakkundig boomadvies