Hoe bomen snoeien

Hoe moet u bomen snoeien

Bomen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Maar afhankelijk van de veiligheid, esthetiek en de gezondheid is het vaak wel noodzakelijk. Als u wilt gaan snoeien moet dit bovenal veilig gebeuren! In Nederland leven we in harmonie met bomen. Ze voorzien uw tuin van schaduw, geven vorm aan de tuin of het terrein en zijn van grote invloed op het leven van dieren in de tuin. Om volop te kunnen genieten van bomen in uw tuin raden wij u aan regelmatig snoeien.  Wilt u gaan snoeien, dan is enige kennis van bomen snoeien, noodzakelijk. Lees hieronder meer over hoe u bomen moet snoeien.

Algemene regels voor het snoeien van bomen

 • Maximaal 20% van de takken die blad dragen mogen gesnoeid worden per kalenderjaar.
  Snoei een tak aan de basis, hierbij voorkom je een kapstokhaak. Bij een kapstokhaak is er de kans op nieuw uitlopers. Snoei de tak niet te vlak langs te stam weg, dit zorgt namelijk voor een onnodig grote snoeiwond. Hierbij is de kans op boomziektes namelijk groter.
 • Dikke takken snoeit u in twee gedeeltes weg. Hiermee voorkomt u dat een tak kan afscheuren door het gewicht. Ook voorkomt u hiermee gevaarlijke situaties voor de omgeving.
 • Hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd wegsnoeien.
 • Dood hout dient ten alle tijde weg gesnoeid te worden. Dit voorkomt schade aan de boom en omgeving in bijvoorbeeld gevallen van harde wind en storm.
 • Schurende takken vormen schade, snoei altijd de zwakste tak weg.
 • Voor een mooigevormde kroon behoudt u de best geplaatste takken, regelmatig verspreid naar alle richtingen.

Hoe moet u bomen snoeien: Ons stappenplan

Wilt u zelf naar aanleiding van de algemene snoeiregels, uw bomen in uw tuin snoeien? Volg eenvoudig ons stappenplan om uw bomen te snoeien:

 • Tuingereedschap verzamelen; Goed tuingereedschap is nodig voor het snoeien van bomen. Afhankelijk van hoe een boom gesnoeid dient te worden maakt u gebruik van een snoeischaar voor kleine dunne takjes. Een telescopische snoeischaar is onmisbaar voor het snoeien van hogere takken. Takken die te dik zijn voor een snoeischaar, kunt u gemakkelijk verwijderen door gebruik te maken van een takkenschaar of snoeizaag. Voor de nog dikkere takken of bij het kappen van bomen, maakt u gebruik van een boomzaag of kettingzaag. Hierbij is een veilige werkomgeving noodzakelijk. U kunt dan gebruik maken van een hoogwerker of professionele klimtechnieken. Snoeien van deze takken is niet zonder gevaren, soortspecifieke kennis van bomen en expertise is een must! Vaak zijn deze snoeiwerkzaamheden niet zelf uit te voeren. Huur hiervoor een professional in!
 • Hulpmaterialen verzamelen en veiligheidsmaatregelen treffen; Niet alleen goed tuingereedschap is nodig. Zorg altijd voor uw eigen veiligheid met goede werkhandschoenen, veiligheidsbril, veiligheidsschoeisel en kleding. Maar denk hierbij ook aan een sterke ladder!
 • Vorm vooraf bepalen; Zorg ervoor dat u vooraf goed inzicht krijgt in wat er allemaal gesnoeid moet worden. De vorm is bepalend en daarbij kan het snoeien van de juiste vorm, de groei stimuleren.
 • Veiligheid voorop; Neem geen onnodige risico’s en zorg ten alle tijde voor uw eigen veiligheid en die van uw omgeving!
snoeischaar muilwijk boomverzorging
snoeien kettingzaag muilwijk boomverzorging
Muilwijk boomverzorging Bomen snoeien

Bomen laten snoeien

Uw boom of bomen niet zelf snoeien maar door een specialist? Wanneer een boom snoeien? Muilwijk Boomverzorging beschikt over de expertise en kennis van bomen en hun soortspecifieke eigenschappen. Hierdoor kunnen wij met ons specialistisch snoeigereedschap, eventueel klimmend, de boom voor u snoeien. Ook beschikken wij over een hoogwerker, zodat ook de allerhoogste bomen geen probleem zijn!

Wilt u graag weten wat het kost als wij uw hoge boom komen snoeien? Neem contact op en we komen bij u langs. U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte!

Neem contact op

Dit is waarom u voor ons kiest
Persoonlijke benadering
Elke klus is een uitdaging
Gecertificeerd
Wij hanteren een aantrekkelijke prijs
Snelle doorlooptijd
Afspraak is afspraak
100% tevredenheid garantie
Opgeruimd staat netjes
Vakkundig boomadvies