Bomen en zonnepanelen, kappen of snoeien?

Bomen en zonnepanelen, kappen of snoeien?

In dit artikel gaan we dieper in op het gevaar voor zonnepanelen en het verlagen van het rendement van de panelen door bomen. Kortom, alles over wat jij moet weten over bomen en zonnepanelen. Daarnaast spreken we uitgebreid over of het verstandig is om bomen te snoeien of te kappen, nabij zonnepanelen.
Aangezien duurzaamheid het toverwoord is van 2022 en waarschijnlijk ook van 2023 zien we over de gehele particuliere markt dat er allerlei duurzame vernieuwingen worden doorgevoerd. Eén van die vernieuwingen, die veel aan terrein wint, is het plaatsen van zonnepanelen. Kijk vooral eens rond om je heen in de wijk. Er lijken meer daken bedekt met zonnepanelen, dan zonder. De tweede vernieuwing, waar men massaal naar over lijkt te schakelen is de warmtepomp. Vooral de combinatie met veel zonnepanelen is nu nog renderend.
Al in augustus 2022 rapporteerde NOS dat Nederland koploper is in het plaatsen van zonnepanelen. Toentertijd hadden 1,5 miljoen woningen al panelen geplaatst. Zonnepanelen worden veelal geplaatst op (platte) daken, schuren/garages of in weides. Eén ding hebben ze gemeen; vaak in buurt van bomen.

Boom snoeien of kappen bij de aanleg van zonnepanelen?

Een gemiddelde zonnepaneel kost tussen de €400,- en €500,-, afhankelijk van de hoeveelheid die je afneemt. Een hele lading zonnepanelen is dus een kostbare investering. De mogelijk noodzakelijke omvormers en manuren zijn dan nog niet meegerekend. Omdat het zo kostbaar is, is het ook belangrijk om van te voren goed na te denken over de plekken van de zonnepanelen. Het gemiddelde zonnepanelenbedrijf kan je daar prima bij adviseren met specialistische apparatuur, maar wij denken ook graag mee.
Een grote boom of bomen in de buurt van je zonnepanelen kan flink roet in het eten gooien. Denk hierbij aan stormen, waarbij bomen omwaaien of losse takken op de panelen kunnen vallen. Een garantie afsluiten is mogelijk, maar het is dan ook maar de vraag of zulke schade wordt gedekt.
Mocht u bomen in de buurt hebben van de zonnepanelen, dan raden we aan hier met een kritisch oog naar te kijken. Mocht het om behoorlijke bomen gaan of bomen die overhangen, dan raden wij aan om contact met een ervaren boomverzorger op te nemen. Een boomverzorger kost wat, maar dan hoef jij niet in een boom te klimmen en blijven de zonnepanelen (en je huis!) zeker gespaard. Benieuwd naar de kosten zie: boom snoeien kosten.

Wat zijn de kosten van verwijderen van bomen?

Een boom verwijderen is niet goedkoop. Kosten van een boom kappen bedragen minimaal €250,-. Hoe groter de boom, hoe meer afvoer en hoe meer werk we hebben met de kap. De kosten lopen dan snel op, maar de veiligheid blijft gegarandeerd.

Wat moet ik doen bij zonnepanelen en hoge bomen in mijn tuin?

De laatste tip die we meegeven om te overwegen is om hoge bomen te snoeien of te kappen als ze het rendement mogelijk kunnen verlagen van je zonnepanelen. Naast dat bomen een gevaar kunnen vormen voor de zonnepanelen, kunnen bomen natuurlijk ook een behoorlijke schaduw werpen. Een oplossing, als er toch schaduw valt op de zonnepanelen, is om micro-omvormers aan te schaffen. Dit zijn extra kosten die gespaard blijven als de bomen gesnoeid of gekapt worden. En dan blijven de zonnepanelen ook nog eens veilig!

Bomen snoeien klimmen

Hoge bomen nabij zonnepanelen laten snoeien?

Uw hoge boom of bomen laten snoeien door een specialist? Wanneer een boom snoeien? Muilwijk Boomverzorging beschikt over de expertise en kennis van bomen en hun soortspecifieke eigenschappen. Hierdoor kunnen wij met ons specialistisch snoeigereedschap, eventueel klimmend, de boom voor u snoeien. Ook beschikken wij over een hoogwerker, zodat ook de allerhoogste bomen geen probleem zijn!

Wilt u graag weten wat het kost als wij uw hoge boom komen snoeien? Neem contact op en we komen bij u langs. U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte!

Neem contact op

Dit is waarom u voor ons kiest
Persoonlijke benadering
Elke klus is een uitdaging
Gecertificeerd
Wij hanteren een aantrekkelijke prijs
Snelle doorlooptijd
Afspraak is afspraak
100% tevredenheid garantie
Opgeruimd staat netjes
Vakkundig boomadvies